Vård och omsorg

 

Vård och omsorg förbereder för ett flertal olika yrken.

En sjukt bra utbildning – för dig som vill göra skillnad!
Tusentals människor arbetar med vård och omsorg. Här finns möjlighet att jobba internationellt, med hela världen som arbetsplats. Här finns yrken för dig som är social och gillar att träffa olika människor. Vård- och omsorgsprogrammet ger en yrkesexamen som kvalificerar för flera viktiga vårdyrken direkt efter gymnasiet. Programmet är dessutom högskoleförberedande och ger samma möjligheter till vidareutbildning som ett samhällsvetenskapligt program. Läs mer nedan!

 

 

 • Utbildningen

  Oavsett vad du vill arbeta med i framtiden behöver du en bra grund. När du examineras från programmet får du en yrkesexamen vilket innebär att du är kvalificerad för att arbeta som till exempel undersköterska eller skötare.

  Men du kan även läsa vidare direkt eftersom utbildningen är högskoleförberedande i samma utsträckning som ett Samhällsvetenskapsprogram om du väljer profilen VO-Sam.
  Speciellt med VO-Sam är att du erbjuds läsa Moderna språk i åk1, vilket ger meritpoäng vid vidarestudier. I åk2 läser du Engelska 6 och Matematik 2 och i åk3 Svenska 3 samt Historia1a2.

  För dig som inte vill läsa vidare finns det även en lärlingsutbildning där du får extra praktisk erfarenhet. Även denna leder till en yrkesexamen.

  Utbildningen varvar teoretiska kurser med praktiska övningsmoment. De grundläggande kurserna som matte, svenska och engelska kryddas med kurser inom psykologi, hälsopedagogik, psykiatri, medicin, sjukvård och etik.

  Samtliga elever får en yrkesutgång mot akutsjukvård och psykiatri och det är också möjligt att välja en yrkesinriktning mot funktionshindrade.

  Under hela utbildningen får du även möjlighet att kontinuerligt träffa en studiecoach som hjälper dig att nå dina mål.

 • Praktik och sommarjobb


  Praktik i Sverige eller utomlands – du väljer

  Ett arbete inom vården är praktiskt. Du blir helt enkelt bättre när du får träna i verkligheten. Därför ingår fem veckors praktik varje år i utbildningen. De första två åren får du göra praktik på ett vårdboende och det sista året på en avdelning på Akademiska sjukhuset. Men du kan också erbjudas att göra praktiken utomlands. Våra elever har under åren bland annat gjort praktik i Danmark, Lettland och Finland. Just nu har vi praktikplatser i Norge.

  Erbjudande om sommarjobb

  Sommaren är räddad. Som elev på Lundellska skolans vård- och omsorgsprogram behöver du aldrig gå sysslolös under sommarloven. Du erbjuds nämligen sommarjobb. Ofta är sommarjobbet en fot in i arbetslivet och många av våra elever jobbar idag på arbetsplatser de en gång sommarjobbade eller gjorde sin praktik på. Uppsala kommun har nu också tagit beslut om anställningsgaranti för de som tar examen på vård och omsorgsprogrammet från och med sommaren 2018.

 • Se en film om utbildningen

 • Följ oss på Facebook

  Du kan följa oss på Facebook. Klicka på ikonen nedan för att komma till “Sjukt bra” på Facebook.

  fbgreen

 • Läs mer

  Ladda ner poängplan för utbildningen: