Samhällsvetenskap

SAMedia3

Samhällsvetenskapsprogrammet vänder sig till dig som vill veta mer om hur människan och samhället har utvecklats. Människors liv och levnadsvillkor, samhällen och konflikter studeras genom både historiska och internationella glasögon och analyseras ur samhällsvetenskapliga och kulturella synvinklar. Programmet är i första hand studieförberedande.

Skrapan erbjuder två inriktningar: Beteendevetenskap och SPIK – Samhällsvetenskapligt program freds- och konfliktstudier. Läs mer om dessa nedan.


 • Beteendevetenskap


  Vår populära beteendeinriktning är en utbildning för dig som vill lära dig mer om hur människor tänker och fungerar. Varför känner och beter vi oss som vi gör? Varför är vi människor så olika – eller så lika? Hur kan man förklara kärlek och ondska? De beteendevetenskapliga ämnena löper som en röd tråd genom inriktningen med fördjupade studier i bland annat psykologi, sociologi och ledarskap. Varje läsår genomför vi ett antal temadagar då vi fördjupar oss i olika områden med fokus på människans beteenden. Genom vårt mångåriga samarbete med psykologiska institutionen vid Uppsala universitetet kan vi erbjuda unika möjligheter att träffa forskare och ta del av föreläsningar. I vår specialutformade kurs CSI-skrapan tar vi upp orsakerna till kriminella beteenden och lär ut olika rättsmedicinska tekniker såsom fingeravtryck och DNA-analyser.

  Den beteendevetenskapliga inriktningen passar alltså dig som är nyfiken på:

  • Beteenden
  • Kriminalitet
  • Ledarskap
  • Konflikter och samarbeten
  • Personlighet – hur vi blir de vi är
  • Experiment
  • Kroppsspråk
  • Attraktion
  • Andra kulturer

  Den beteendevetenskapliga inriktningen är ett högskoleförberedande program. Efter att ha läst programmet har du behörighet att läsa ett brett utbud av utbildningar vid högskolor och universitet. Många elever som läst programmet brukar fortsätta på den beteendevetenskapliga vägen och utbilda sig till psykologer, socionomer, beteendevetare, kriminologer, poliser och samhällsvetare. • Läs vad våra elever tycker om sam-beteende

  Paulina-bild
  Hej där!

  Mitt namn är Paulina Filis, jag är 19 år gammal och läste beteende här på Skrapan i tre år. Inför mitt gymnasieval var jag osäker på i princip allt som gick att vara osäker på, förutom en sak; jag ville lära mig om människor. Jag ville förstå varför vi blir som vi blir och gör som vi gör, vad som påverkar oss och vad vi själva är med och påverkar. Det enda rimliga valet blev därför sam-beteende. Tiden gick och när det sedan kom till att välja skola kändes valet självklart, det fanns inget annat än Skrapan. Stämningen, människorna, lärarna, salarna, att det fanns lingon- och citrondricka i matsalen (samt gratis kaffe och té) och sammanhållningen gjorde valet åt mig. Något som gör den beteendevetenskapliga linjen speciell på just Skrapan är självklart kursen CSI, en annan viktig anledning till att jag hamnade här. Själv har jag alltid suttit som fastklistrad kring tv-serier med detektiver och brott som ska lösas och att som elev då få sitta i en skolbänk och uppleva det är något som jag idag ser som bland det roligaste jag läst under hela min skoltid. Utöver CSI skulle jag kunna nämna säkert hundratals skäl till varför du borde välja att läsa beteende och då självklart beteende på Skrapan, men kortfattat kan jag säga att det du kommer lära dig är sådant du kommer att ha nytta av genom hela livet då du får en (bitvis skrämmande, men samtidigt fascinerande) insikt om inte bara människorna omkring dig, samhället, kulturen, världen utan även dig själv. Om du undrar vad du kan tänkas bli efter tre år finns det väldigt många möjligheter, själv sitter jag just nu i Linköping där jag om dagarna studerar på psykologprogrammet (vilket är asgrymt, jag älskar det). Om fem år är jag examinerad psykolog, något jag drömt om sedan tidigt in på gymnasiet och som jag har främst de fantastiska lärarna men även Skrapan som helhet att tacka för. Min gymnasietid består av många fina minnen och det kommer alltid vara något jag ser tillbaka på med mycket glädje och värme. Lycka till!

  Daniel-bildDaniel Ånöstam, S16C Jag går Sam-beteendeprogrammet på Lundellska skolan. Jag trivs grymt bra på skolan och är jättenöjd med mitt val. Skrapan har en fantastisk stämning bland elever och lärare, dessutom ordnar elevkåren och skrapans olika föreningar olika events vilket gör att det alltid känns kul att gå till skolan. Skolans lärare är kompetenta och stöttande vilket stimulerar till utveckling. Sam-beteendeprogrammet är väldigt intressant och kurser i bland annat psykologi och kommunikation ger bra kunskaper inför framtiden.Dalya-bildDalya Altorok, S17B Jag valde samhällsvetenskapsprogrammet med beteendevetenskaplig inriktning därför att jag är intresserad och fascinerad av hur och varför människan beter sig på ett visst sätt. Det är jätte kul att lära sig om de olika perspektiven inom psykologi och hur de olika perspektiven ser på människan! Det är också extremt intressant att lära sig om psykisk ohälsa och generellt samhällsvetenskapliga ämnen. Det är jättebra att gå på Lundellska skolan. Eleverna och personalen är mycket trevliga och hjälpsamma. Man känner sig som att man hör hemma någonstans. Jag rekommenderar det här programmet och skolan till någon som är engagerad inom psykologi och människans beteende. Lundellska är dessutom en mycket bra skola. Även om man inte vill jobba inom psykologiområdet är dessa kunskaper viktiga inom vardagslivet. Dessutom är det kul och intressant!


 • Samhällsvetenskapligt program freds- och konfliktstudier (SPIK)

  SPIK:en  är ett studieförberedande program som vänder sig till dig som har ett genuint intresse för internationella relationer och frågor, freds- och konfliktstudier samt språk.

  På Lundellska skolans Samhällsprogram med profilering mot internationalisering och freds- och konfliktstudier får du goda möjligheter att fördjupa dina kunskaper om, och din förståelse för vår omvärld, detta såväl teoretiskt som praktiskt och upplevelsebaserat.

  Genom fördjupningskurser inom såväl Samhällskunskap som Internationella relationer och Religion och Historia får du en god teoretisk bas för att själv bygga en förståelse för de problem och utmaningar som vår värld står inför.

  Inom SPIK kommer du även att få delta i praktiska och upplevelsebaserade projekt som exempelvis en klimatkonferens, där du som elev ställs inför utmaningen att sätta dig in i och arbeta med frågor om en global hållbar utveckling.

  Som elev på SPIK kommer du även att få vara en del av ett projekt organiserat av European Youth Parliament, där du har möjlighet att bli en del av en delegation med uppgift att representera Lundellska skolan vid nationella och internationella konferenser som diskuterar frågor på EU-nivå.

  För att du som elev ska få rätt förutsättningar att bygga internationella relationer så erbjuder SPIK:en Engelska 7 som programfördjupning, men ger även möjlighet att läsa utökade poäng inom Moderna språk.

  Inom programmet ingår även en specialiseringskurs med fokus på freds- och konfliktfrågor där du får utnyttja dina teoretiska kunskaper från övriga kurser inom programmet. Kopplat till kursen kommer du även att få ta del av fältstudier som exempelvis studiebesök och gästföreläsare. Kursen kommer även att ligga till grund för gymnasiearbetet där det övergripande temat för dig som elev inom programmet SPIK kommer att vara just fred och konflikter.

  Eleverna på SPIK är sedan 2017 juniorambassadörer för EPASP (Europaparlamentets ambassadörskoleprogram). Läs mer om vad det innebär här!