Till dig i Åk 9

till digi ak9 270x180

 

Välkommen till Lundellska skolans information till Dig som skall börja gymnasiet.
Läs mer under punkterna nedan.
 • Prova på en dag

  Du är varmt välkommen att prova på en dag hos oss på Lundellska skolan. Du får delta i ett lektionspass på för- eller eftermiddagen. Fyll i webformuläret nedan, så blir du inom kort kontaktad av SYV – Jakob Ekelund eller Martin Klavblom – och får en tid då du kan komma.

  För att anmäla dig klickar du här och fyller i formuläret!

  Har du andra frågor, tveka inte att kontakta oss:

 • Studiesamtal

  Vid Lundellska skolan får alla elever studiesamtal.
  Det innebär att du ungefär varannan vecka träffar din mentor för att få hjälp med följande:

  • att planera inför uppgifter och prov
  • studieteknik, hur studerar jag? Hur bör jag studera?
  • att finna motivation och se ett mål med studierna


  Vårt mål med studiesamtalen är att du som elev skall lyckas så bra som möjligt utifrån dina förutsättningar.

 • Kursrum och omdömen

  På Lundellska skolan använder vi en pedagogisk plattform som vi kallar Portalen.

  I Portalen finns bland annat kursrum där kursens planering, arbetsuppgifter och länkar finns samlade. Där finns även en omdömesdel där man får återkoppling på hur det går i de olika kurserna. För att titta på några exempel ur Portalen klicka på kursrum och omdömen nedan. • Valbara kurser


  Exempel på elevers individuella val
  Entreprenörskap
  CSI-Skrapan
  Matematik 3
  Matematik 4
  Matematik 5
  Matematik specialisering
  Kemi 2
  Fysik 2
  Naturkunskap 2
  Engelska 7
  Moderna Språk
  Historia 2
  Approgrammering
  Psykologi 1 och 2
  Mental träning
  Träningslära
  Bollsport
  Naturguidning(Fjällvandring,  Havskajakpaddling i skärgården)
  Geografi
  Retorik
  Privatjuridik
  Film och TV-kunskap
  Fotografisk bild
  Musikproduktion
  Dans
  Musik
  Bild
  Diplomerad gymnasieekonom
  Internationella relationer

  På Uppsala universitet, Ångströmlaboratoriet
  Högskolekurs matematik
  Högskolekurs fysik
 • Så tycker våra elever


  Håll muspekaren över bildspelet för att pausa det.

  Amaryllis Kargioti, N16A

  Redan när jag gick i 8:an var jag säker på att jag ville läsa Naturvetenskapliga programmet på Skrapan. Jag kände mig också som hemma i skolan redan på öppet hus. Varför jag kände så? Jo, därför att Lundellska skolan är en fin skola med fräscha lokaler, skön stämning, fantastiska elever och lärare som bryr sig om sina elever, vilket en märker direkt. Här på Skrapan har vi något för alla, och det uppskattas av många! Jag sitter även som vice ordförande i elevkårsstyrelsen och det vi i elevkåren gör är att jobba väldigt hårt för att alla elever ska känna sig som hemma och må bra på Skrapan, precis som vi gör. Varmt välkomna att börja de bästa 3 åren i era liv.

  Samuel Bernström, N16B

  Jag valde Skrapan som förstahandsval eftersom jag har äldre vänner och släktingar som gått på skolan innan. Men när jag väl började på Skrapan var jag helt själv. Jag kände inte många andra som sökt till skolan och de jag kände hade sökt andra program. Första dagarna var lite pirriga och nervösa tillsammans med den nya klassen. Det dröjde dock inte länge förrän jag kände mig som hemma i den stora Skrapanfamiljen! Tack vare en aktiv elevkår och en trevlig skolmiljö har jag aldrig ångrat det val jag gjorde våren i nian. Jag går varje dag till skolan med en positiv inställning. Här på Lundellska har vi en gemenskap där alla får plats.

  Rebecka Thunman, N16B

  Många kanske är nervösa inför att börja gymnasiet, men min känsla var snarare tvärtom inför min första dag på Lundellska. Full av förväntningar och förhoppningar gick jag dit, och det tog inte lång tid innan jag insåg att mina krav skulle uppfyllas. Klassen var underbar och där fanns ett lugn blandat med nervositet med tanke på de tre år vi hade framför oss. Dagarna blev till veckor, som i sin tur blev till månader. Tiden bara flög iväg medan allt flöt på. Tack vare att alla lärare har varit så bra och guidat oss genom vår tid här, att elevkåren och alla andra elever bidragit till en härlig atmosfär, är jag säker på att jag talar för många när jag säger att Lundellska är en fantastisk skola för alla.

  Sofia Blomqvist SPIK

  Valet av gymnasieskola var först inte så lätt. Det finns många skolor att välja på men jag hade hört mycket positivt om Lundellska Skolan. När jag dessutom hörde att det fanns ett samhällsvetenskapligt program med fokus på världen, freds- och konfliktstudier och språk så kändes det helt rätt för mig. Direkt från och med första dagen möttes jag av den välkomnande stämningen och den härliga atmosfären på skolan. Det är verkligen en skola där alla är välkomna, oavsett vem man är och vart man kommer ifrån – här kan alla få en nystart och skaffa nya vänner!

  Stina Forsberg, V16a

  När jag började på Lundellska var jag först nervös, även om jag bara hade hört bra saker om skolan. Redan de första dagarna lärde vi i klassen känna varandra och det var lätt att skaffa nya kompisar, särskilt som vi alla delar samma intresse för att jobba med människor. Här får jag lära mig många olika saker och jag känner att jag växer som människa. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att bli barnmorska, så för mig var gymnasievalet lätt – jag är på rätt program.

  Hadi Dolaty, V15a

  Jag valde vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan eftersom det finns så många olika valmöjligheter här. Man kan välja yrkesförberedande- eller studieförberedande inriktning, plus att det finns en lärlingsväg också. Under de här tre åren har jag verkligen lärt mig jättemycket och i år får jag chansen att göra praktik inom såväl akutsjukvård som psykiatri. Det blir en bra förberedelse inför arbetslivet. Lärarna är väldigt omtänksamma och sätter elevens välmående och utveckling inom studierna före allt annat.

  Daniel Ånöstam, S16C

  Jag går Sam-beteendeprogrammet på Lundellska skolan. Jag trivs grymt bra på skolan och är jättenöjd med mitt val. Skrapan har en fantastisk stämning bland elever och lärare, dessutom ordnar elevkåren och skrapans olika föreningar olika events vilket gör att det alltid känns kul att gå till skolan. Skolans lärare är kompetenta och stöttande vilket stimulerar till utveckling. Sam-beteendeprogrammet är väldigt intressant och kurser i bland annat psykologi och kommunikation ger bra kunskaper inför framtiden.

  Thea Blom, E16A

  Juridik är alltid något som har intresserat mig och mitt drömjobb är att arbeta som advokat. Att därför gå ekonomi-juridik såg jag som en självklarhet. Jag valde Lundellska skolan för att det verkade som en seriös skola med lärare och elever som tar dig på allvar och som kan erbjuda en bra utbildning. Nu går jag i tvåan och så här i efterhand känner jag mig oerhört nöjd med mitt val. Juridik är spännande och utmanande och Skrapan har otroligt bra lärare som hela tiden driver dig framåt och hjälper dig att nå dina mål!

  Mostafa Hamidi

  Språkintroduktion är en väg för nyanlända elever att ta sig in i samhället. Vi lär oss inte bara svenska språket utan också om hur det är att leva i ett nytt samhälle. Lärarna har samma förväntningar på oss som på alla andra elever på skolan. För mig går det bra på språkintroduktion. Lärare och elever är trevliga och vi hjälper varandra. Jag älskar matematik och i framtiden skulle jag vilja arbeta som ingenjör.

  Emma Sundqvist

  Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi Efter att besökt Öppet Hus och en prova-på-dag kände jag att Ekonomiprogrammet på Lundellska var mitt förstahandsval. Och jag valde helt rätt! Inriktningen Ekonomi är väldigt rolig för den är så varierad och jag ser verkligen fram mot årskurs tre när vi ska starta egna UF-företag. Då får vi göra allt vi lärt oss på riktigt. Programmet är mer utmanande än jag först trodde med många kurser i företagsekonomi och juridik, men också matematik, svenska och samhällskunskap. Vi lär oss så mycket! Jag är väldigt nöjd med min utbildning på Skrapan!


 • Så tycker våra lärare


  Håll muspekaren över bildspelet för att pausa det.

  Lars Schenerfelt (Hi, Ps)

  Att arbeta vid Lundellska skolan är att vara del av en gemenskap som brukar kallas Skrapanandan. Med detta menar vi den goda kontakt som finns mellan elever och personal, respekten för allas olikheter och känslan av att arbeta mot samma mål. Som lärare strävar jag efter att göra min undervisning så intressant som möjligt, då jag vet att det inte bara leder till bättre resultat, utan också många gånger är början till ett livslångt lärande. Vi ses!

  Anders Olsson (Ma, Id)

  För 10 år sedan var jag själv elev på Skrapan. När jag tänker tillbaka på den tiden slås jag av hur snabbt den inledande nervositeten övergick i en vilja att gå i skolan. Inspirerande lärare och mysiga lokaler medförde att man trivdes på skolan från första dagen. Nu när jag står på andra sidan katedern infinner sig samma lustfyllda känslor. Känslor av gemenskap, glädje och öppenhet. I mina ögon är Skrapan en skola där elever och personal inspirerar och motiverar varandra till en lyckosam gymnasietid.

  Åsa Nilsson (Sv, Re)

  Jag trivs här på Lundellska. Trots att jag jobbat här länge är ingen dag den andra lik, vilket är viktigt för mig. I mina ämnen läser, skriver och pratar vi om vad det är att vara människa. Olika perspektiv och erfarenheter möts och berikar varandra. Alla har något att bidra med. En bra lektion för mig är när eleverna går ut ännu mer nyfikna än de var när de kom in.

  Åsa Uselius (Sv, En)

  Att vistas på Skrapan är verkligen att vistas i en kreativ utbildningsmiljö. Här finns engagerade lärare och intresserade elever som vill ta vara på allt som skolan har att erbjuda. Skolan ligger dessutom vackert till med närhet till Fyrisån, Studenternas och Ulleråkerområdet. Detta i kombination med att Skrapan erbjuder en fantastiskt varm och inspirerande atmosfär gör att det är roligt och stimulerande att vara på skolan.